Savirsin , un bob pe harta !

La cruce de drumuri , pe granita Banatului cu Ardealul , exact intre cele doua vai care tulbura apele Muresului , e satul meu de suflet  , Savarsin.

Cred in puterea vorbelor , dar nu sunt specialist in scrierea lor. Dar nu renunt sa las peste veacuri amintirile traite in satul meu natal.

Fac pentru inceput o prezentare oficiala a localitatii , urmand sa aduc comentarii care sa scoata in evidenta farmecul si originalitatea locului.

Pe Wikipedia gasim urmatoarele insemnari :

Săvârşin este o comună din judeţul Arad, Crişana, România, situată la poalele Munţilor Metaliferi, la contactul acestora cu Culoarul Mureșului. Comuna are o suprafaţă de circa 22000 hectare și în componenţă nouă sate: Săvârșin – sat, reședinţă de comună, la 87 km de municipiul Arad, Căprioara, Cuiaş, Hălăliş, Pârneşti, Temeşeşti, Toc, Troaş si Valea Mare.

Prima atestare documentară a localităţilor Săvârșin, Hălăliş, Pârneşti, Temeşeşti datează din 1479. Atestarea satului Căprioara este mai veche, din 1256. Celelalte sate: Cuiaş 1477, Toc 1743, Troaş în 1828 și Valea Mare 1717.

Stiu din cele scrise de istoricii care au studiat trecutul localitatii ca :

Din istoria zonei se cunosc puţine lucruri deoarece, în timpul răscoalei lui Horea, la 1784, au fost distruse arhivele parohiei ortodoxe române cât şi cele ale domeniului Forray. Se ştie doar că în vechime comuna nu se afla pe actuala poziţie ci în locul din ţarină numit Pustolnica, iar numele localităţii nu era Săvârşin ci Hadă.

Comuna a purtat mai multe denumiri: în anul 1479 apare sub numele de Zawasim, Zawasyn, în anul 1708 este menţionat sub numele de Oppidum, în anul 1743 – Sobossin, iar în anul 1851- Soborszin şi Soborsin. Numele ar putea proveni de la So- sare, Bor – vin, Syin – şopron în limba maghiară, ceea ce este posibil dacă ţinem cont că aici se găseau depozite – şopron – pentru depozitarea sării şi a vinului. Sarea şi lemnul se transportau cu plutele, Săvârşinul fiind un punct important de trecere peste Mureş.

Am marcat intentionat numele vechi al localitatii , pentru a scoate in evidenta legatura directa a familiei mele cu aceasta localitate . Pentru ca e dovedita afirmatia conform careia primii locuitori ai Savarsinului(Hade-i) erau Hadan-ii.

Acest blog nu are rol de reclama pentru mine sau familia mea , in schimb  doresc sa las peste ani , amintirile traite intens in acest sat mirific , care are potential turistic ,agricol si forestier , cu mult peste cel dovedit sau gandit de actualii lui locuitori.

Despre Eugen Hadan (Florin)

Inginer Industria Lemnului , specializat in procese de productie pentru mobilier de interior - sufragerii , dormitoare , bucatarii si baie. Peste 10 ani de experienta personala (familiala) si profesionala.
Acest articol a fost publicat în Urmasii lui Decebal. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Savirsin , un bob pe harta !

  1. Dana Man zice:

    Toate satele de pe Valea Muresului aveau hada De exemplu:Lipova! insa proptopopu ii tot de pe valea Troasului. Nu mi se pare anormal ca dinastia hadanilor sa faca si numirea popilor….Asa si e ! Savarsinu ii buricu pamantului! futu-i!

    • Sincer nu inteleg ce vrei sa spui !
      Pentru a clarifica prima remarca a ta , te rog acceseaza : http://adytzu344.wordpress.com/2010/08/05/savarsin-promovare-turistica/ . Aici gasesti istoricul satului asa cum l-am auzit si eu de la Dl. Dohangie (am sapat la poalele Cetatuiei prin ’88 sub indrumarea sa ) .
      Protopopul de Lipova , adica Preotul Viorel Pacurar , eu stiu ca a locuit la Toc (pe Valea Muresului) .
      Valea Traoasului a coborat la Savarsin un alt personaj contemporan cu noi, Dl. Sorin Blejnar – seful ANAF .
      Sper ca le-am nimerit ? Sau ati dorit sa-mi transmiteti altceva ?

Lasă un comentariu